Ga naar hoofdinhoud
circleiconhm

Herdenkingsmonument

Een blijvende herinnering aan onze vrijheid in Langezwaag

Tjeerd Boltjes

Klik op de foto, om deze te vergroten.

Tjeerd Boltjes

Tjeerd wordt op 23-06-1900 in Langezwaag geboren.

Zijn ouders Jouke Boltjes en Afke Bosma hebben eerst een boerderij gehad in Oldeholtwolde, waar 2 van hun kinderen geboren zijn. Jantje is 3 weken na de geboorte overleden. Fimke is later getrouwd met Auke de Haan uit Lippenhuizen. Het gezin verhuist in 1892 naar Langezwaag, waar ook alle andere kinderen worden geboren. Jantje trouwt later met Hielke de Haan uit Hemrik. Tjesje trouwt met Sietze van den Bosch uit Katlijk. Ook was er een dochter genaamd Saakje. Vervolgens wordt Tjeerd geboren. Het laatste kind Antje overlijdt 2 maanden na de geboorte. In 1907 woont het gezin in Terwispel (aan de Nieuwevaart).

Tjeerd trouwt in 1938 met Sibbeltje Oppenhuis uit Oppenhuizen. Hij is dan sergeant-majoor bij het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger. Hij woont bij hun huwelijk (vermoedelijk tijdelijk) in Gorredijk. Ik kan verder niets van hem vinden, omdat hij buiten het Koninkrijk der Nederlanden is gestorven. Bij het opvragen van gegevens van zijn vrouw blijkt dat zij op 07-03-1939 staat ingeschreven in het Bevolkingsregister van Bandoeng in Nederlandsch Indië. Als echtpaar zijn ze daar toen blijkbaar naartoe verhuisd. Hun huwelijk wordt op 14-04-1944 ontbonden in Siam. Hij was daar als krijgsgevangene van Japan te werk gesteld aan de Birmaspoorlijn. Deze datum is dus de overlijdensdatum van Tjeerd. Hij  ligt begraven op het Canchanaburi War Cemetery in Mueang Canchanaburi in Thailand.

Zijn vrouw keert in 1948 weer terug naar Oppenhuizen. Maar gaat na haar tweede huwelijk met Rebertus Huussen in juli 1949 weer naar Batavia in Indonesië. Een jaar later is ze weer gerepatrieerd naar Nederland (Oppenhuizen). Op 19-09-1992 overlijdt zij in Leidschendam.

Back To Top