Ga naar hoofdinhoud

Opvang Oekraïnse vluchtelingen in Langezwaag

Zoals bekend heeft onze gemeente gevraagd of wij vluchtelingen uit de Oekraïne kunnen opvangen. Inmiddels heeft de Kerk, Plaatselijk Belang, het dorpssteunpunt, de sportvereniging en enkele particulieren de handen ineengeslagen. Met deze ‘nieuwsbrief’ willen we je informeren over de stand van zaken, maar nog belangrijker, we doen graag een beroep op je.

Zelfstandige woonruimte

Er komen de komende dagen en weken waarschijnlijk vele vluchtelingen naar Nederland en Fryslan. De Kerk heeft het huis op de Finne ter beschikking gesteld en er zijn al enkele particulieren / gezinnen die woonruimte aanbieden. Inmiddels is al een gezin uit Oekraïne gehuisvest op de Finne.

Het zou mooi zijn als we als dorp de komende weken nog meer opvang kunnen aanbieden. Daarom doen we een oproep aan alle dorpsbewoners die zelfstandige woonruimte ter beschikking willen stellen. Zelfstandige woonruimte betekent dat men de beschikking heeft over een toilet, douche of bad, keuken(tje) en slaapgelegenheid. Dat hoeft niet persé in een huis te zijn, het kan bijvoorbeeld ook in een caravan of camper.

Heb je deze zelfstandige woonruimte beschikbaar en overweeg je om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen? Laat het dan aan de gemeente weten: https://www.opsterland.nl/informatie-over-opvang- vluchtelingen-oekraine.

Heb je nog vragen over de opvang, dan kun je contact opnemen met Benno van den Akker (dorpssteunpunt Langezwaag) op 06-8399 1145.

Vrijwilligers

Ook zijn er vrijwilligers nodig om de vluchtelingen op weg te helpen. Denk aan een bezoek aan het gemeentehuis, een rondgang door het dorp om te weten waar alles is, hulp bij allerlei administratieve vragen, een gesprek of een eenvoudige wandeling.

Heb je nog wat tijd over, ook dat kun je via het dorpssteunpunt laten weten.

Vele vragen

Op dit moment zijn er ook nog heel veel vragen. Kunnen kinderen naar school, is er een vergoeding voor het gastgezin, hoe zit het met de verzekering, ga zo maar door. De meeste antwoorden zullen komende week wel komen. Maar … laten we niet eerst wachten op concrete antwoorden, laten we vooral nu snel een concreet aanbod voor huisvesting doen.

Back To Top