Ga naar hoofdinhoud
circleiconhm

Herdenkingsmonument

Een blijvende herinnering aan onze vrijheid in Langezwaag

Klaas Veenbaas

Klik op de foto, om deze te vergroten.

Klaas Veenbaas

Klaas Veenbaas is geboren 20-06-1928 in Langezwaag als zoon van Taeke Veenbaas en Antje Meijer. Zij zijn volgens het Bevolkingsregister getrouwd op 30-06-1915. Deze datum is echter niet te vinden in de huwelijken in Nederland, maar in Amerika. Taeke en Antje zijn op die datum in Chicago, Cook in de staat Illinois getrouwd.

O.a. in december 1916 plaatsen zij in de ‘Hepkema’ de volgende advertentie.

Trijntje is een zuster van Tedy (Taeke) en de naam Herman was in Nederland Hamke.

Toch is het in elk geval Tedy en Anna (Antje) daar niet bevallen. Want hun eerste kind Albertje wordt in juli 1917 in Langezwaag geboren. Daarna volgen Annigje, Klaasje, Hamke Klaas, Klaas en Ale. Allen zijn geboren in Langezwaag. In april 1936 verhuisd het gezin naar Wieringen.

Vader Taeke overlijdt op 04-03-1968 in Den Helder, moeder Antje op 09-11-1981 ook in Den Helder.

Als beroep wordt voor Klaas vermeld: leerling-wagenmaker en uiteindelijk kantoorbediende. Hij wordt opgeroepen voor militaire dienst en daarbij geplaatst in Indonesië. Daar overlijdt hij in het militair hospitaal Oranje te Cheribon ten gevolge van een auto-ongeval.

Hij wordt begraven op het Nederlands Ereveld Pandu in Bandung.

Maar ook in zijn laatste woonplaats in Nederland, Hippolytushoef, wordt hij herinnerd op het monument op de begraafplaats aldaar.

Het monument is geadopteerd door de leerlingen van de OBS aldaar.

Vermoedelijk heeft hij het begin van zijn diensttijd in Roermond doorgebracht, want ook daar wordt hij op het Nationaal Indië-monument herdacht.

Back To Top