Ga naar hoofdinhoud
circleiconPB

Plaatselijk Belang

Langezwaag

Dorp

Langezwaag (Langsweagen) is een wegdorp in de gemeente Opsterland. Het dorp ligt ten zuidwesten van Gorredijk, aan de weg naar Heerenveen, en telt ruim 1000 inwoners.

Het dorp ligt op de grens tussen zand- en veengronden. Ten westen en zuiden van Langezwaag is sprake van een open landschap en ten oosten en noorden heeft het landschap een gesloten karakter. Langezwaag is gelegen in de zuidwestelijke punt van de gemeente Opsterland. Het dorp ligt ongeveer halverwege aan de doorgaande weg tussen Gorredijk en Heerenveen. Deze doorgaande weg is door middel van de aanleg van een rondweg (De Boenders) om het dorp heen geleid. Het dorp is goed per openbaar vervoer te bereiken doordat het ligt aan de buslijn tussen Heerenveen en Gorredijk (buslijn 20).

In het dorp zit een apotheekhoudend huisarts. Langezwaag ligt ongeveer 7 km van het centrum van Heerenveen verwijderd, in Heerenveen is ook het streekziekenhuis de Tjongerschans gevestigd, wat vanuit Langezwaag prima te bereiken is.

De openbare basisschool It Aventoer is gevestigd in het dorp daarbij zit ook de peuteropvang “Boartlik Begjin“. Tevens zijn er prima voorzieningen voor sport en vertier.

Langezwaag beschikt over een eigen wapen en vlag, hieronder staat uitgelegd wat de betekenis hiervan is.

Back To Top