Huizen te koopHet Weer

Dorpssteunpunt

AED

Dorp algemeen

User Rating: / 3
PoorBest 

Langezwaag (Langsweagen) is een wegdorp in de gemeente Opsterland. Het dorp ligt ten zuidwesten van Gorredijk, aan de weg naar Heerenveen, en telt ruim 1000 inwoners.

Het dorp ligt op de grens tussen zand- en veengronden. Ten westen en zuiden van Langezwaag is sprake van een open landschap en ten oosten en noorden heeft het landschap een gesloten karakter. Langezwaag is gelegen in de zuidwestelijke punt van de gemeente Opsterland. Het dorp ligt ongeveer halverwege aan de doorgaande weg tussen Gorredijk en Heerenveen. Deze doorgaande weg is door middel van de aanleg van een rondweg (De Boenders) om het dorp heen geleid. Het dorp is goed per openbaar vervoer te bereiken doordat het ligt aan de buslijn tussen Heerenveen en Gorredijk (buslijn 10).

In het dorp zit een apotheekhoudend huisarts. Langezwaag ligt ongeveer 7 km van het centrum van Heerenveen verwijderd, in Heerenveen is ook het streekziekenhuis de Tjongerschans gevestigd, wat vanuit Langezwaag prima te bereiken is.

De openbare basisschool De Wjukslach is gevestigd in het dorp daarbij zit ook de peuterspeelzaal "Boartlik Begjin". Tevens zijn er prima voorzieningen voor sport en vertier.

Langezwaag beschikt over een eigen wapen en vlag, hieronder staat uitgelegd wat de betekenis hiervan is.

"In groen drie zilveren schuinbalken; op een rood hartschild een uitgerukte zilveren boom, het hartschild vergezeld van drie rode klaverbladen, geplaatst in de bovenhoeken en de schildpunt."

Oorsprong/verklaring:
Het wapen is aangenomen in 1994.
Het word Zwaag betekent weiland en de groen/zilveren balken zijn dan ook een sprekend symbol; lange zwagen. De weilanden in het dorp lopen vooral van zuid-west naar noord-oost, hetgeen ook door de balken wordt weergegeven. De klaverbladen zijn ook een symbol voor de weidegronden. Het aantal van drie bladeren slaat op de oorpronkelijke 3 buurtschappen rond Langzwaag. Het dorp zelf wordt weergegeven door het hartschild. De boom sluit aan bij de gewoonte om in een dorpskern bomen te planten, zoals ook in de kern van Langezwaag is gebeurd, de kern heet nog 't Hou (het hof). De kleuren zilver, groen en rood zijn ook ontleend aan het wapen van Opsterland.

Kijk rustig eens verder op de website om meer te weten te komen over Langezwaag.

Agenda

Zoeken

Klaverbledtsje

Wie is online?

We have 19 guests online

Handel & WandelPraat mar Frysk